Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, construită din piatră şi cărămidă, în anul 1964, este în formă de cruce cu abside laterale, cupolă cu bază rotundă, cu două turle pe pronaos. Fiind grav afectată de ultimele cutremure, slujbele s-au săvârșit în capela amenajată în fosta Casă culturală confesională, construită în anul 1910. Din iniţiativa şi cu binecuvântarea PS Ioan, în anul 2007, a început construcţia unei noi biserici. Biserica este pictată şi în aceasta se săvârşesc serviciile divine. Preoţii parohi din perioada 1994-2014: Ioan Dan Stelea (1991-1995), Iuliu Fărcaş (1995 şi în prezent) La casa parohială au fost efectuate lucrări de reparaţii şi modernizări.

În mijlocul cimitirului parohial există o troiţă ridicată de Mitropolitul Nicolae Colan, fiu al satului. A devenit o tradiţie organizarea Maslurilor de obşte, cât şi a pelerinajelor şi excursiilor la alte biserici şi mănăstiri din ţară. Anual, la Cimitirul Eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, împreună cu Asociaţia Cultul Eroilor şi reprezentanţii Garnizoanei militare şi ai societăţii civile, se organizează manifestări comemorative. Cu ocazia „Zilelor Nicolae Colan”, ediţia din anul 1995, PS Ioan Selejan a sfinţit placa memorială amplasată pe locuinţa unde a trăit Mitropolitul Nicolae Colan.

În decembrie 1996, s-au organizat manifestări de marcare a 110 ani de la naşterea Episcopului Veniamin Nistor, fiul al - 79 - satului. Cu această ocazie s-a săvârşit o slujbă de pomenire şi s-a dezvelit şi sfinţit de către ÎPS Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, PS Laurenţiu Streza, Episcopul Caransebeşului şi PS Ioan Selejan o placă memorială pe faţada casei parohiale din localitate, unde au trăit Episcopul Veniamin Nistor, Protopopul Aurel Nistor şi medicul Pompiliu Nistor, personalităţi ale spiritualităţii româneşti. Din iniţiativa societăţii civile româneşti din Sf. Gheorghe, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, în anul 1998, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a amenajat Casa memorială „Romulus Cioflec”.

 

Flag Counter