Biserica cu hramul Sfântul Mucenic Teodor Stratilat

Biserica cu hramul „Sfântul Mucenic Teodor Stratilat” a fost construită în anul 1843, din piatră şi cărămidă, cu acoperişul din ţiglă. Biserica şi casa parohială sunt declarate monumente istorice. Preot paroh este Ioan Tămaş (din 1992 şi în prezent), iar soţia preotului este Mărioara Tămaş, supraveghetor muzeu.

Lucrări de renovări şi reparaţii în perioada 1994-2014: au fost executate lucrări de înlăturarea igrasiei; în anul 2006, cu sprijinul PS Ioan s-a recondiţionat iconostasul de la biserică; biserica a fost înzestrată cu veşminte preoţeşti, sfinte vase, obiecte şi cărţi de cult. La casa parohială ridicată în anul 1892, au fost executate lucrări de renovare în anul 2002.

Hramurile şi maslurile se ţin regulat după rânduială. În 7 februarie se ţine hramul Sf. Mucenic Teodor Stratilat, în prima duminică din Postul Mare, maslul cu preoţii din parohiile vecine. Începând cu anul 2002, în curtea bisericii din Vâlcele preotul Ioan Tămaş a ridicat monumentele: troiţa închinată eroilor din Primul şi al Doilea Război Mondial, busturile revoluţionarilor Nicolae Bălcescu şi Avram Iancu.

În cimitirul central s-a ridicat un monument închinat deportaţilor şi refugiaţilor din Vâlcele, în timpul cedării Ardealului de Nord (1940-1944). Cu sprijinul Centrului de Cultură Arcuş a fost editată micromonografia bisericii -monument istoric. În perioada 1990-2014, preotul Ioan Tămaş a publicat mai multe articole în presa locală şi a scris cărţile „De meditat împreună” (2006), „Cuvinte de lumină şi iubire” (2010), „Lumini şi umbre în neamul lui Eminescu” (2011), „Paznic la vatră” (2012) și „Eseuri” (2013).

PS Ioan Selejan a acordat pr. Ioan Tămaş distincţia de „iconom” pentru activitatea sa culturală. În anul 2014, la Editura Arcuș, a apărut volumul „Vâlcele. Studiu monografic”, de Nicolae Moldovan, ediţie îngrijită de dr. Luminiţa Cornea. Din activităţile culturale amintim lansări şi prezentări de cărţi și Zilele comunei Vâlcele De Parohia Vâlcele aparţine şi filia Hetea.

Flag Counter