Biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi Biserica cu hramul Sfânta Treime

Biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, monument istoric, este amplasată în mijlocul cimitirului, având forma dreptunghiulară, fără abside. Lăcaşul de cult este construit din lemn şi are particularităţile bisericilor ridicate de români în secolele XVII-XVIII. O pisanie consemnează anul 1740 ca an al ridicării bisericii, fiind cumpărată de credincioşii din Chichiş de la românii din Tărlungeni.

În perioada 1994- 2014, s-au executat lucrări de reparaţii la faţadă şi acoperiş. Biserica cu hramul „Sfânta Treime”, construită în anul 1940, a fost pictată de Niţă Anghelescu şi restaurată de pictorii Cezar Ivana şi Alexandra Ocnean, în anul 2001. Preoţii parohi din perioada 1994-2014: Nicolae Plămădeală (1993-1999) şi Ioan Gavrilă (din 1999 şi în prezent). Soţia preotului este Biatrice-Adriana Gavrilă, având studii superioare.

Cu sprijinul Centrului de Cultură Arcuş, a fost editată micromonografia Bisericii monument istoric „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” (Editura Arcuş, 2010). Lucrări de renovări şi reparaţii în perioada 1994-2014: cu sprijinul PS Ioan Selejan, biserica nouă a fost reparată şi pictura restaurată. Slujba de sfinţire a bisericii a fost oficiată de către PS Ioan Selejan împreună cu un sobor de preoţi, duminică, 21 octombrie 2001. Cu această ocazie preotului Ioan Gavrilă i-a fost oferită distincţia de iconom. Biserica a fost înzestrată cu veşminte preoţeşti, sfinte vase, obiecte şi cărţi de cult.

La casa parohială s-au realizat reparaţii generale şi s-au construit anexe: birou parohial, cameră pentru centrala termică etc. Cimitirul parohiei se află în curtea bisericii vechi, fiind îngrădit şi bine întreţinut. - 104 - Viaţa comunitară a fost reactivată, sfântul lăcaş fiind cuprins în itinerariile cetelor de colindători şi grupurilor de studenţi şi elevi preocupaţi de reînvierea tradiţiilor strămoşeşti. S-au efectuat excursii şi pelerinaje la mănăstirile din Eparhie şi din ţară.

În fiecare an, familiilor sărace le sunt oferite ajutoare în haine şi alimente, în perioada Crăciunului, Sfintelor Paşti şi la hramul bisericii. Din activitate socială amintim: ajutoare sociale pentru persoane cu handicap; pentru familiile nevoiaşe ajutoare financiare şi materiale lemnoase pentru foc și donaţii în bani la biserica din Ozun.

Flag Counter